Kawa działa cuda, ale nie jest dla każdego

Facebookyoutubeinstagram

Czy kawa jest dla każdego?


Zastanawiałem się, jak ugryźć ten artykuł w natłoku licznych informacji na temat kawy.

Dobrze wiem jak wielu z Was nie wyobraża sobie dnia bez wypicia choćby filiżanki.

Sam pracując kiedyś w korporacji potrafiłem wypić kilka białych, czasem czarnych kaw dziennie, dodając cukier lub słodzik.

Na szczęście będąc coraz bardziej świadomy swojego zdrowia, moje nawyki żywieniowe się zmieniły.



Co rusz jakiś naukowiec pisze artykuł zachwalający spożywanie kawy, dlatego ja dzisiaj zacznę trochę inaczej.

Poruszę kwestię osób, które powinny unikać kawy, bo jest ich coraz więcej.

A na sam koniec opowiem o kuloodpornej wersji oraz innych ciekawostkach dotyczących picia kawy.

Kim są osoby, które powinny unikać kawy?

Są to osoby dorosłe , które śpią zbyt mało, po kilka godzin.

Badanie wykazało, że osoby dorosłe w średnim wieku są bardziej wrażliwe na spożycie kawy niż osoby dorosłe młode.

Spożycie 200 mg i 400 mg kofeiny u osób dorosłych w średnim wieku zwiększyło opóźnienie snu, skróciło całkowity czas spania oraz zmniejszyła efektywność snu. [1]

Inne badania wskazują, że niewielka podaż kofeiny w zaciszu domowym w godzinach porannych nie wpływa znacząco na pomiar zaburzenia snu. [2]

Są to osoby z osłabionymi nadnerczami.


Których poziom kortyzolu w badaniu porannym jest blisko jednocyfrowy, ale również jeśli jest zbyt wysoki. A w ciągu dnia dochodzą ciągłe asap’y, oby nie fuck up’y, i szef, który ciągle pośpiesza.

Badanie przeprowadzone na kobietach i mężczyznach, którzy w ciągu dnia przyjmowali 3x 250 mg kofeiny, a następnie przeszli stres psychiczny albo wysiłek psychiczny, wskazuje, że kofeina, dodatkowo pełni funkcje stresora bez względu na płeć. [3]

Dodatkowy stres to wolne rodniki, które sieją spustoszenie.

Przewlekłe uwalnianie kortyzolu może mieć wpływ długotrwale na zdrowie. [4]

Obserwacje wskazują na związek pomiędzy kortyzolem na późniejszą reakcją układu odpornościowego, która jest po prostu słabsza.

W dłuższej perspektywie wiąże się również z depresją. [5]

Są to osoby, które mają niedoczynność tarczycy.

Często z zaburzeniami tarczycy idą w parze osłabione nadnercza – czytaj wyżej.

Dodatkowo kawa utrudnia absorpcję jelitową tyroksyny T4 oraz przyswajanie żelaza. [6]

Są to osoby, które mają zbędne kilogramy tkanki tłuszczowej i występują u nich zaburzenia gospodarki cukrowo-insulinowej.

W badaniu wzięło 16 zdrowych osób w wieku 18-22 lat , którym podawano dwa razy dziennie 200 mg kofeiny przez siedem dni.

Nie stwierdzono różnic w poziomie glukozy, jednakże nastąpił znaczący wzrost poziomu insuliny, który utrzymuje się przez co najmniej tydzień oraz nastąpił spadek wrażliwości tkanek na insulinę.

Badanie dostarcza dowodów, że osoby z insulinoopornością oraz chore na cukrzycę typu 2 powinny unikać kawy. [7]


Prozdrowotne aspekty kawy przypisuje się związkom fitochemicznych w niej zawartych m.in. kofeinie, kwasowi chlorogenowemu, kwasowi kawowemu, hydroksyhydrochinonowi (HHQ). [8]


Kawa chroni przed demencją i chorobą Alzheimer’a. [9] [10]

A jakie korzyści ma kawa dla osób zdrowych?

Inne badania pokazały, że może nawet leczyć chorobę Alzheimer’a oraz chronić przed chorobami wątroby. [11] [12]

Zawarta w kawie kofeina oraz jej metabolity poprawiają funkcje poznawcze. [13]

Jedno z badań pokazało, ze większe spożycie kofeiny wiąże się z niższym zachorowaniem na czerniaka, wynika to z faktu, że kofeina zapobiega kancerogenezie wywołanej promieniowaniem ultrafioletowym oraz hamuje wzrost komórek czerniaka złośliwego skóry. [14]

CIEKAWOSTKA

Czy wypicie kawy, zamiast zjedzenia śniadania, przed treningiem ma sens ?

To kwestia bardzo indywidualna, ale zakładając osobę, która chce zrobić niskointensywny wysiłek tlenowy, typu cardio z rana, to tak.

Przykładowym rozwiązaniem jest kawa kuloodporna w której skład wchodzi olej MCT, kawa i masło ekologiczne, bez dodatku cukru oraz mleka.

Dlaczego napisałem olej MCT, a nie olej kokosowy?

Ponieważ w czystym oleju MCT 95% zawartości kwasów średniołańcuchowych to C-8 (kwas kaprylowy) oraz C-10 (kwas kaprynowy) i jest ich znacznie więcej niż w oleju kokosowym.

Taka kawa, może dać poczucie sytości, zastrzyk energii lub poprawę koncentracji.

Dodatkowo może przyczynić się do zmniejszenia zmagazynowanego tłuszczu w organizmie.

Pamiętaj jednak, że poranna kawa nie zastąpi pełnowartościowego śniadania bogatego w makroskładniki.


Autor: Michał Szymański

źródła:

[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25759402

[2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21509336

[3] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16631247

[4] McEwen BS, Biron CA, Brunson KW, Bulloch K, Chambers WH, Dhabhar FS, Goldfarb RH, Kitson RP, Miller AH, Spencer RL, Weiss JM. The role of adrenocorticoids as modulators of immune function in health and disease: neural, endocrine and immune interactions. Brain Res Brain Res Rev. 1997;23:79–133

[5] Starkman MN, Giordani B, Gebarski SS, Berent S, Schork MA, Schteingart DE. Decrease in cortisol reverses human hippocampal atrophy following treatment of Cushing’s disease. Biol Psychiatry. 1999;46:1595–602

[6] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18341376

[7] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17998023

[8] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21432699

[9] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24676319

[10] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20182054

[11] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20182037

[12] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28675917

[13] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21432699

[14] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26172864

Facebookyoutubeinstagram

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *